Jdi na obsah Jdi na menu

Víza, TIMS, permity, doklady na treky v Nepálu

article preview

Víza - turistická - podražila

15 dní - 30 dolarů

30 dní - 50 dolarů

90 dní - 125 dolarů

Víza lze vyplnit online ZDE

Přesné informace o vstupu do Nepálu přináší Ministerstvo zahraničí ČR https://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/nepal/cestovani/index.html

Permity

Trekové a vrcholové permity - aktuální informace o cenách do jednotlivých oblastí naleznete https://www.immigration.gov.np/page/trekking-route-and-permit-fee

Vstupné do národních parků - oblastí

Počítejte, že v některých oblastech se platí vstupné do oblasti - parku. Ceny se pohybují od 2000 výše (Rupií) do těch nejznámějších a mnohdy je potřebujete, i když se vracíte z jiného treku a zasáhnete do oblasti jen krátkou návštěvou. Zde ceny 2022

TIMS

- od 1. 4. 2010 je potřebná respektive povinná na každý trek, kvůli bezpečnosti trekařů.

Zelená Tims je pro individuála 20 dolarů

Modrá Tims pro osobu ve skupině 10 dolarů.

Je k ní potřeba cestovní pas a 2 fotky.

Povinný průvodce

Počítejte, že některé treky mají povinného průvodce, jako např. Manaslu. Nevyplatí se riskovat jít bez něho,  v některých lodžích pak nechtějí ubytovat.

Doklady

Potřebujete určitě cestovní pas, je dobré mít ještě jeho kopii, cestovní pojištění a jeho kopii, očkovací průkaz.
Proč kopii? Většinou nechávám kopii pasu a pojištění nepálské agentuře v KTM, která mi zajišťuje všechny permity atd. a zároveň jsem s nimi domluven, že mi budou dělat garanta v případě, že se něco stane a já budu potřebovat záchranou akci. Pak volám nejdříve jim a domluvím se, co kdo, jak, kde zajistí.

Pozor! v roce 2022 je potřeba i certifikát očkování případně PCR test, ale podmínky se mění, aktuálně na stránkách Ministerstva zahraničí ČR.

Kontroly

Na každém treku jsou kontroly, kde musíte vše ukázat (asi 2x po mě chtěli i ten očkovací průkaz, nevím proč) a zapsat se do knihy. Nevyhýbejte se tomu, když vás pak budou hledat, tak to může pomoci.

Registrace na konzulátu

Napište e-mail na náš honorární konzulát v KTM kathmandu@honorary.mzv.cz, že jste v KTM, jméno přijmení, rok narození, telefonní číslo, kdy a kam vyrážíte na trek, kdy předpokládáte návrat z treku, pokud někde na treku plánujete uhnout na nějaký výlet - uveďte kam. Po návratu jim napište, že jste zpět a kdy odlétáte do Evropy nebo někam jinam. Pokud se vám něco přihodí informujte je, jsou schopni vám do určité míry pomoci (mám zkušenost, kdy jsem kamarádovi pomáhal zajistit záchranou akci pro dvě zbloudilé ovečky v jeho týmu), že fungují dobře.

Dále se doporučuje registrovat do systému DROZD

Aktuální informace

Úplně aktuální informace - můžete kontaktovat člověka v Nepálu - Govindu, který vám je poskytne a i bez problémů, běhání a spousty ztraceného času, zajistí nebo kteroukoliv nepálskou odzkoušenou agenturu. Pokud se vám Govinda nebude zdát, dáme kontakt na další o kterých víme, že jsou také spolehlivé.