Jdi na obsah Jdi na menu

Den sedmy ... Bigu Gompa

22. 10. 2008

Dnesek venujeme odpocinku a pripravam na zitrejsi 9-ti hod pochod pres sedlo Tisang La.

Doledne navstevujeme mistni Gompu-budhisticky klaster, vice jak 50 let stary. Je zde citit silny tibetsky vliv. Zije tu docela velke mnozstvi mnisek a mnichu. Muzeme si prohlednout vetsinu casti klastera, ale urcita mista, v urcitem case jsou nam tabu. Dozvidame se, ze zde pobyvaji jiz vice jak tyden 3 Cesky. Bohuzel se s nimi nesetkavame, jsou plne zapojeny do mistniho radu-programu.

Zbytek dne venujeme odpocinku a mistnimu okoli. Je videt, ze toto misto neni bohate a setkavame se i s naprostou chudobou. Pro vetsinu Evropanu je nepredtavitelny zivot 7-clenne rodiny v pribzyku postavenem na udusane hline z bambusovych rohozi, kde v jedne mistnosti o velikosti 3x2x1.5m je kuchyn, obyvak i loznice a v sousednim pristerku prenocuji kozy, slepice, kravy... K snidani, obedu i veceri maji prevazne brambory pecene v popelu, vodu, obcas mleko, pripadne ryzi. Cela rodina od rana do vecera pracuje na malem policku, bez jakekoliv mechanizace, jen za pomoci dobytka. Techto rodin se zde nachazi vicero a prevazne v okoli klastera. Veskere deni se toci prave kolem neho a  i castecne kolem zdejsi lodze. Je trosku paradoxem, jak kvalitni je tu lodze, kdyz po celou dobu naseho pobytu jsme tu z trekaru jedini.

P.S. Zvysili jsme zde prumernou denni spotrebu cerneho caje z 1l na 10l. Cili uz jim taky doslo a my uz mame trubky rozpalene jak parovod.

Obrazek

Obrazek

Obrazek




Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář