Jdi na obsah Jdi na menu

Krátké treky - Oblast Dolakha - Kalinchowk a Bigu Gompa

29. 8. 2018
article preview

Z prvních krátkých treků, které chceme zmínit je zajímavý trek na do oblasti Dolakha, kde začíná trek Rolwaling.

Konkrétně do dvou nádherných míst Kalinchowk a Bigu Gompa.

Kalinchowk (Kalinchok) samostatně

Z KTM jezdí autobusy do vesnice Charikot (cca 1900m.n.m.), cesta trvá cca 5 - 6 hodin. V Charikotu se přespává, lodží nebo ubytování u domorodců je dostatek. Ráno vás čeká cca 5-6h cesta přibližně směr sever do vesnice Kuri (Koori cca 3500m.n.), je to příjemný výšlap s výhledem na Himaláje, přes terasovitá políčka okolo jezera u vesnice Deorali, kde je i kousek od cesty vyhlídkové místo. V Kuri přespíte a druhý den ráno vyšlápnete cca 1-2h do Kalinchowku (cca 3700 m.n.m.), nebo nově máte možnost se nechat vyvézt lanovkou za pár minut. Zde vás čeká zajímavé poutní místo zasvědcené bohyni Bhagwati, která plní přání a modlitby poutníků. Je tu nádherný panoramatický výhled a za dobrého počasí uvidíte Ghaurishankar, Everest a vrcholy směr Annapurna. Po kochání, se vrátíte pro zbytek věcí do Kuri a tentýž den dojdete zpět do Charikotu.Když přijdete brzy (cesta zpět se dá zvládnout za 3h) máte šanci chytnout bus do KTM ještě tentýž den, když máte čas, můžete si vychutnat domorodý život, kulturu a přespat opět v Charikotu a ráno frrr do KTM. Není to nijak složitý výlet a dá se pohodlně zdolat bez průvodce.
Pokud nechcete jít stejnou cestou zpět, můžete z Kalinchowk sejí směr Dolanksa nebo Khartali až do Barabise, odkud jezdí autobusy do KTM, pomalou chůzí je to 2 dny, ale dá se to i za jeden den.

1. den - KTM - Charikot
2. den - Charikot - Kuri
3. den - Kuri - Kalinchowk - Charikot (eventuálně až do KTM)
4. den - Charikot - KTM
alternativa 5. a 6. den - Dolanksa - Khartali - Barabise - KTM

big_1.jpg

Kalinchowk a Bigu Gompa

Až na Kalinchowk je cesta stejná. Po výstupu na Kalinchowk se dáte směr sedlo Tisang La (cca 3400 m.n.m) a u něho odbočíte vpravo směr Bigu Gompa je to cca 6-8h chůze převážně mírně dolu. V Bigu Gompa (cca 2400 m.n.m.) je lodže Eco Himal, nádherný klášter s okolním vesnickým životem. Další den můžete strávit prohlídkou kláštera a vyprvit se na hřeben nad Bigu Gompa, kde je krásný výhled. Pokud nezůstanete nebo zůstanete, čeká vás cesta zpět do sedla Tisang La a sestup (pozor za sedlem je krátký úsek, který je prudký a za deště je potřeba dávat hodně pozor) do vesnice Dolanksa nebo pokud toho ještě nemáte dost, tak do vesnice Khartali cca 6-8h. V obou vesnicích je lodže. Následující den sestoupíte do Barabise (je na frkventované silnici mezi Tibetem a KTM) a busem do KTM.

1. den - KTM - Charikot
2. den - Charikot - Kuri
3. den - Kuri - Kalinchowk - Bigu Gompa
4. den - Bigu Gompa (eventuálně do Dolanksa)
5. den - Bigu Gompa - Dolanksa nebo Kartali
6. den - Dolanksa nebo Khartali - Barabise - KTM

Obě varianty treku se nachází v nižších výškách, takže není úplně nutná aklimatizace. Je zde pestrá příroda, setkáte se s budhismem i hinduismem, se spoustou milých a zajímavých domorodců, budete mít krásné výhledy a zážitky.

big_3.jpg

 

Pro ty, kteří si chtějí více zašlapat (nahoru dolu) a mají o pár dnů více, máme moc hezkou variantu:

Kalinchowk - Singati - Bigu Gompa

Cesta začíná stejně jako výše výlet na Kalinchowk, ale z Kalinchowku se dáte směr východ dolu přes Lapilang do Singati (950 m.n.m), pokud nejste zničeni sestupem vyhoupněte se ze Singati levým severnám hřebenem nahoru do Laduk - Gujipa (2080 m.n.m.), je to pěkný kopec:-) Další den se jde po vrstevnici a dá se dojít až do Bigu Gompa cca 7 - 9h přes Saisang, Laisep, Yarsa, Loting a pěkným výšlapem do Bigu. Navrhujeme si tam dát den pauzu, podívat se do kláštera, nadýchat atmosféru a případně se podívat na hřeben nad Bigu. Další den pokračování jak v předcházejícím treku výše.

1. den - KTM - Charikot
2. den - Charikot - Kuri
3. den - Kuri - Kalinchowk - Singati - Laduk
4. den - Laduk - Bigu Gompa
5. den - Bigu Gompa (eventuálně do Dolanksa)
6. den - Bigu Gompa - Dolanksa nebo Kartali
7. den - Dolanksa nebo Khartali - Barabise - KTM

Štastnou cestu.

big_4.jpg