Jdi na obsah Jdi na menu

Je v Nepálu bezpečno?

21. 3. 2013

Z našich zkušeností, když vynechám nějakou pouliční krádež a úprk nosiče s částí vybavení našemu kamarádovi, bychom mohli odpovědět, že Nepál je bezpečná země. Nikdy jsme tam neměli žádný konflikt, problém, ale to neznamená, že to nemůže nastat. Problémy můžete mít v jakékoliv zemi.

Samozřejmě, že by člověk neměl cestu do Nepálu brát na lehkou váhu. I zde jsou místa, která nemusí být úplně bezpečná, když si nedáváte pozor a nedodržujete určitá cestovatelská pravidla.

Není dobré, a do Himalájí vůbec, cestovat singl. To platí zejména pro ženy a pro oblasti - treky, které nejsou frekventované. Asi je malé riziko na treku k Everestu, ale u takového Dolpha nebo i Langtangu, bych si to rozmyslel. Jednak je riziko, že se vám přihodí nějaký úraz a není žádná slast umírat 2-3 dny v trhlině ledovce nebo na skále, když nad vámi krouží hejno supů, ale nikdy nevíte, na koho po cestě narazíte. Nepálská vláda dokonce do Langtangu vydala nařízení, že do této oblasti singl trekař nesmí, protože se tam staly nějaké nehody dvěma trekařkám, které cestovaly sami.

Když se rozhodnete jít singl, nikde se s tím nechlubte, po cestě všude tvrďte, že jdete se skupinou a že jde za vámi a že se máte sejít na nějakém blízkém místě. V lodžích tvrďte, že by měl dorazit zbytek skupiny a že asi dorazí o něco později. Ráno jim řekněte, že jste dostali zprávu, že spali v jiné lodži a sejdete se někde poblíž. Zapisujte se na checkpointech. Asi vám to nepomůže, když někde žuchnete, ale aspoň snížíte riziko, že vás bude někde někdo otravovat a to zejména, když jste modrooká blodýna:-)

Platí, že čím méně jste nápadní, tím méně budete v hledáčku různých individuí. Prostě čerstvá výbava od Mamuta, na krku nově zářící zrcadlovka, v lodži vybalíte tablet, ráno si na obličej namalujete poslední výstřelky světových vizážistů a při placení lovíte drobné mezi tisícovkami, je jak červená zástěra na býka.

Klidnou a pohodovou cestu bez komplikací.

Holkám v Pákistánu držíme palce, ať se ve zdraví a  co nejdříve vrátí domů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář