Jdi na obsah Jdi na menu

Jak se dostat do Nepálu, do Thamelu v Káthmándú

27. 9. 2016
article preview

Chceme Vám svými zkušenostmi usnadnit výpravu na některý z krásných treků do ObrazekNepálu. První jsou naše zkušenosti s dopravou do Nepálu, Thamelu a na některé treky. Jsou to naše zkušenosti, mohou však samozřejmě existovat lepší varianty. Budeme rádi když nám je na naše maily zašlete.

Letenky do Nepálu a zpět
První co člověk potřebuje, když vynechám vybaveni (o tom v jné kapitole), je samozřejmě letenka. Letenky je dobré začít shánět v dostatečném předstihu, dá se dostat na zajímavou cenovou hranici už kolem 15 tis. Kč.
Do KTM létá několik společností a každý rok se to mění. Létá se přes Indii, Bangladéš, Saudskou Arábii, Omán, Bahraim, ale i Čínu nebo Thajsko. Letenky se dají vyhledat na některém z vyhledávačů, pár tipů naleznete ZDE. Častý dotaz, když se letí přes Dilí není potřeba vízum, trochu si počkáte na vyřízení transferu na letišti.

Letenky a jízdenky místní
Pokud se chcete vypravit někam pod Everest nebo na Gokyou, prostě do Národního parku Sagarmatha, pak máte na výběr levnější variantu autobusem z KTM do Jiri a např. zpět z Lukly letecky. Nebo o něco dražší variantu, ale o několik dní rychlejší, letecky z Ramechhap (nově se létá odtud, je to cca 4-5 hod busem od KTM) do Lukly a zpět, což přijde na cca 250 dolarů. Není špatné si předběžně vyřídit letenku  přes agenturu v KTM.  Malé upozornění, může se vám stát, jako nám, že budete čekat i 3 dny v na letišti než odletíte, protože když je v Lukle špatné počasí, tak se nelétá, to samé i zpět, pozor na to, řešte to pak s agenturou, ať vám neuletí letadlo do Evropy.
Pokud chcete na treky spíše busem (je to zajímavější). Pak většina autobusů jezdí z nového nádraží na severu Káthmándú, čtvrť Gongabu. Jízdenku si stačí koupit přímo tam před odjezdem. Když chcete např. k Annapurně, tak dnes už je více společností, která jezdí z KTM do Besi Sahar. Z Besi se dá až do Manangu dojet Jeepem nebo místním busem do Bahudanda. Jeep nebo bus v Besi vám pomohou sehnat v každém hotelu na hlavní třídě, kam přijedete z Káthmándú.

Samozřejmě z KTM se létá a jezdí do ostatních trekových oblastí, je nejlépe se dopředu informovat. Moc nepočítejte s tím, že byste si sami přes internet dopředu rezervovali let např. do Lukly, přijedete na letiště a vůbec o vás nemusí vědět :-). Situace se dost mění a začínají být i rezervace o něco spolehlivější, ale jistota to není.

Z letiště do Thamelu
To, že přiletíte do Káthmándú není ještě konec, protože vše se odehrává v Thamelu - čtvrť plně vybavená pro turisty - hotely, prodejny, restaurace, bary, diskotéky, samoobsluhy. Je tu veškerý servis od ubytování až po agentury, které Vás dostanou všude. Na letišti Vás čeká vízové formality, zaplacení víza. Pak už se jen modlit, zda vám přiletěly bágly. Pokud ne, ihned kontaktujte úředníky letiště (sedí u pultu hned vedle pásů směrem k východu, když tam nebude počkejte nebo vám ho někdo sežene) a nechte si napsat potvrzení a vezměte si na ně tel. číslo (Pokud budete využíváte služeb nepálské ag., sdělte jim to a oni vám pomohou a jsou schopni zjistit, kdy vám přiletí). Pokud vám dorazily, šup na záda a nesundávat, dokud si nevyberete taxík, respektive nedomluvíte si s ním cenu. Uvidíte sami, před letištěm čeká tisíc Nepálců, kteří vám nabízejí své služby a snaží se Vám s batohem pomoc, jak využijete - tak pak platíte. Obvyklá cena taxíku z letiště do Thamelu je různá, smlouvejte. Do Thámelu je to cca 20 - 50 min cesty přes město (podle času kdy přiletíte), někteří taxikáři neznají moc Thámel tak si dopředu zajistěte nějakou mapku, kterou jim ukážete kam chcete, pokud i tak nebude vědět, nechte se odvézt na začátek Thámelu a zbytek běžte pěšky, Thámel je malý a přejdete ho celý za max 20 min. Pozor někteří taxikáři do Thámelu ani nesmí.

Co jak v Thámelu, co koupit, vyměnit peníze ZDE.

 

MAPA - Thámel ke stažení

 

Virtuální (360) prohlídka vybraných míst Káthmándú

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aktuální ceny

(Marcel, 30. 11. 2017 10:02)

V polovině listopadu jsem se vrátil z Nepálu a můžu poskytnout aktuální ceny. Taxík z letiště do Thamelu 8 - 10 dolarů, letenka do Lukly a zpět 354 dolarů a ceny ubytování jsou různé. Před trekem jsme byli v Elbrus home hotelu kousek od Thamelu, cca 10 minut chůze, cena 9 dolarů i se snídaní, po návratu jsme bydleli u zmiňovaného Govindy v Bubo Himalaya hotelu, cena za dvoulůžkový pokoj 30 dolarů, s přistýlkou pro třetího člověka 40 dolarů. Dražší, ale jste v centru Thamelu, luxusní snídaně, čaj, káva a voda po celý den a Govinda zařídí opravdu vše, co potřebujete. Při vybírání peněz pozor na bankomaty, mnoho nám peníze nevydalo a doporučuji nevyužívat bankomaty od Himalaya bank, ty nejen, že peníze nevydají, navíc vám dají stvrzenku, že peníze vydány byly. Naštěstí z účtu strženy nebyly...
Ceny v horách se neustále zvyšují, v Solo Khumbu musíte počítat za jídlo cca 1.000 - 1.500 rupií na den. Jakékoli jídlo stojí okolo 400 rupií, ať už se jedná o snídani, polévku, normální jídlo (dhalbáth, nudle, brambory...)

TIMS, permit

(Michaela, 20. 9. 2016 11:31)

Dobrý den,

jak nejlépe zařídit letenku,permit a TIMS pro Everest trek, když nechci platit poplatek např. Govindovi? Trvá dlouho zařízení těchto dokumentu v Káthmandu? Našla jsem, že permity a Tims se dají zařídit na jednom místě a když člověk po příletu stejně stráví min. jeden v Kathmandu a chce si ho projít, tak už tolik času nezabere si vše vyřídit. Pro jistotu se chci touto cestou informovat, protože jedu do Nepálu poprvé.


Mnohokrát děkuji za odpověď
S podravem Michaela Svobodová

Re: TIMS, permit

(Aleš, 20. 7. 2017 13:57)

Samozřejmě se to vše dá vyřídit na příslušném úřadě, ale v sezóně tam bývají fronty a to je škoda, protože je to ztráta času, který člověk může věnovat památkám nebo kultuře. Pro víza jsou potřeba fotky a formuláře, vše je na imigračním úřadě pod Ministerstvem vnitra Nepálu, kde se vš vyřizuje. Pozor ve státní svátek nepracují.