Jdi na obsah Jdi na menu

Trek na Gokyo a do sedla Chola

8. 5. 2009

Trek na Gokyou Ri a přes sedlo Cho La pod Everest.
Trek na Gokyo Ri není náročný svoji délkou, ale rychleji stoupáte, proto se spíše doporučuje jít nejdříve pod Everest do BC na Kala Patar a pak přes sedlo Cho La na Gokyo Ri. My jsme to šli z důvodu času opačně, protože do BC a na Kala Patar se nám vůbec nechtělo, chodí tam mraky lidí a Everest uvidíte krásně i z Gokyo Ri.

Co potřebujete na trek, jak se dostanete z Kathmandu na trek?
Samozřejmě potřebujete základní vybavení, o kterém jsem psal v kapitole Co potřebujete na trek.
V roce 2007 nebyl potřeba permit, ale mezi Phakdingem a Namche Bazar je vstup do národního parku Sagarmatha a platil se tam vstupné cca 1200 rupií. Ale to se může kdykoliv změnit. Rok před tím jste museli mít nepálského průvodce, ale to platilo chvilku a rychle to zrušili.
Na začátek treku do Lukly se dostanete letecky a nebo autobusem do Jiri a pak pěšky několik dní k Lukle. Busem je to levnější, letadlem jste tam za cca 40 minut. Letenka do Lukly stála cca 120 dolarů. Bohužel nevím klik stojí jízdenka do Jiri, ale určitě bude podtsatně levnější.
Do Lukly létá několik leteckých společností, ale pokud můžeme doporučit tak si vezměte Yeti airlines. Létají s více letadly a přišly nám lepší.
Letiště vnitrostátní dopravy (Domestic) naleznete vlevo od mezinárodního. Je to zážitek, musíte zaplatit cca 170 rupií poplatek a pak čekáte ve frontě u příslušné přepážky na svůj let.
Pozor, stává se, že kvůli počasí to do Lukly nelétá nebo jen 1-2 letadla ráno. Pokud neodletíte, vyřiďte si v příslušné kanceláři nebo u prodejce letenek v Thamelu, aby vám přebukoval letenku na první letadlo na ráno, jde to blbě, ale musíte na ně pořádně zatlačit.
Jak jsem naznačil, letenky koupíte u různých prodejců-agentur v Thamelu. Pokud můžeme doporučit, využijte služeb Govindy, my se na něj vždy mohli spolehnout. Kontakt zašleme, vše se dá domluvit před odletem z Čech.

Z Lukly do Namche
Pokud se do Luky dostenate do cca 2 hod, vyražte rovnou na trek směr Phakding (cca 3h), kde je dostatek lodží a je dobré zde přespat. Pokud jste dorazili brzo dopoledne můžete jít dále do Monjo. Druhý den už je to kus podél řeky a pěkného stoupání do Namche. Je zde spousta lodží, pekárna a mnoho obchodů se vším možným. Zde si udělejte první aklimatizační den. Vystoupejte například do Khumjungu, příjemný výšlap a krásný výhled.

Pokračování do týdne.



Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář