Jdi na obsah Jdi na menu

Tak jeste v Kathmandu

11. 10. 2007

Po vcerejsich neprijemnostech s odletem do Lukly jsme dnes 5.30 odjizdeli smer letiste v ocekavani, ze jiz dnes odletime. U prepazky Sita Air (jedna z mistnich aerolinek), jsme byli na druhe pozici. Od mistnich uredniku jsme se dozvedeli, ze jedno letadlo jiz odletelo. Na zacatek dobre povzbuzeni, ale vzapeti nam optimismus opet klesl, po informaci, ze v Lukle je opet spatne pocasi a letiste je uzavreno, ale ze se to muze behem par hodin zmenit. To uz zname ze vcerejska.

Nadseni se nam opet vyhouplo, kdyz pred 12 hodinou zacali urednici opet odbavovat a nas vzali jako prvni. Odevzdali jsme batohy, prosli prvni kontrolou a v odletove hale jsme spolecne s cca 200 lidmi, cekali na povel, ze pocasi se umoudrilo a poletime.

Ve 14 hodin mistni rozhlas zacal hlasit nazvy jednotlivych aerolinek, ze pro dnesek rusi lety do Lukly. Nase Sita a Yeti Air mezi nimi nebyly. Trekari zacali pomalu opoustet halu. S nadeji jsme jeste chvili cekali, ale po dotazu u mistnich uredniku, jsme to take zabalili. Dnes je Lukla opet na cely den zavrena.

Vymenili jsme "bordyng pasy"  zpet za letenky, zavolali Govindovi, aby hned zacal pracovat na rezervaci na zitrejsi lety (pokud nejake budou) a vyrazili zpet do Thamelu. Cestu uz zname natolik presne, ze bychom mohli delat taxikare mezi Thamelem a letistem.

Tak mame zase jedno necele odpoledne na mensi vylet. Vybirame si Opici chram (Swayambhunath), ktery se nachazi na nedalekem navrsi a je videt snad z celeho Kathmandu. Jak uz sam nazev napovida, vyznacuje se vyskytem vetsi volne se pohybujici populace opic, ktere se snazi sezrat, co se da. Z tohoto poutniho mista Budhistu a zaroven i Hinduistu  je krasny pohled na cele Kathmandu a upati Himalaji. Bohuzel opar a oblacnost nad horami nam to mirne kazi. Prochazime si misto, kde na Vas ze vsech koutu dycha tradice, uctivani a pokora k mistnimu bozstvu. Vsude vlaji praporky s mantrami (budhisticke motlitby), lide roztaceji motlitebni mlynky, zapaluji svicky, odevzdavaji obeti-dary a z vrcholu stupy se do daleka divaji obri oci Budhy.

Po prijemne prochazce vyrazime po par obchodech s mistnim zbozim a na doporuceni jednoho pruvodce, ktereho jsme poznali pri cekani na letisti, se zastavujeme opet v jedne z pravych nepalskych restauraci na okraji Thamelu.

Jeho informace, ze ji navstevuji prevazne nepalci, byla naprosto pravdivá. V plne restauraci, pod nazvem Small Star, do jejiz horni casti se chodi pres "kuchyn", jsme sedeli sami dva cizinci. Jidelni listek nas mile prekvapil. Ceny petinove oproti Thamelu a jidla opravdu nepalska. Vybirame tradicne Momo, nudlovou polevku a po Peti navsteve kuchyne - zavedli i ryzovou. Vse zavrsujeme mistnim Khumbu, coz je neco mezi kvasnicovym pivem a bilo-cervenym svarenym vinem, je to z plne nakvaseneho miletu (mistni obili) a kazdou chvili vam to prijdou zalit horkou vodou. Vcera jsme toaletak nepotrebovali, ale dnes to musi byt tutovka:-))

Je 20.05 dopisujeme mail, nakoupime neco k snidani v jedne z mistnich pekaren, opet zabalime a hajdy na kute, at jsme zitra rano pripraveni uz konecne odletet do Lukly.

Pozdravujeme vsechny

Namaste

A&P 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pozdrav z Jaroměřě

(Martin, 12. 10. 2007 10:28)

Namaste,
... říkám si, jestli Vám mám také připsat pár povzbuzujících slov, ale věřím, že už teď máte za sebou šťastné přistání v Lukle a dýcháte čístý vysokohorský vzduch, ...takže jenom popřeji lehké batohy, prázdné stezky a vůbec krásný trek pod vrcholy Himalájí.
PS: Díky za vyprávění z Kathmandu. :)

Title

(rodina Stupkova, 11. 10. 2007 20:09)

Aspoň si víc vychutnáte Kathmand. A určitě do třetice všeho dobrého bude.