Jdi na obsah Jdi na menu

Trek na Gokyo Ri přes Cho La pod Everest - popis, cestopis

28. 5. 2010

Itinerář cesty - plán:

Praha - Kathmandu 1-2 den    
Kathmandu 2 den   aklimatizace
Kathmandu - Lukla - Phakding 3 den 2655 m přelet do Lukly
Phakding - Namche Bazar 4 den 3450 m  
Namche Bazar + okolí 5 den 4000 m aklimatizace
Namche Bazar - Phortse Drengka 6 den 3680 m  
Phortse Drengka - Dole - Lbabarma 7 den 4235 m  
Lbabarma - Machhermo - Phangka 8 den 4440 m  
Phangka - Gokyo 9 den 4800 m  
Gokyo - Gokyo Ri 10 den 5357m výstup na vrchol
Gokyo - Dragnak (Tannang) 10 den 4690 m přes ledovec Ngozumba
Dragnak - Cho La 11 den 5368 m přechod sedla
Cho La - Dzongla 12 den 4 800 m  
Dzongla  - Pheriche - Orsho 13 den 4150 m po Ama Dablamem
Orsho - Tenboche - Namche Bazar 14 den 3450 m  
Namche Bazar - Shyangboche - N.B. 15 den 3450 m odpočinek
Namche Bazar - Lukla 16 den 2860 m  
Lukla - Kathmandu 17 den   odlet do Kathmandu
Kathmandu - Bhaktapur, Patan atd. 17 - 22   památky nákupy atd.
Kathmandu - Praha 23 - 24    



 
Mapa treku

Mapa Sagarmatha + Khumbu (asi nejlepší mapa)

Obrazek






























Kde ten trek vlastně je?

Obrazek





















Tak a teď už doopravdy jak to bylo, ale ne moc vážně:-)

Děkuji své ženě, že veškeré mé vyprávění po celou dobu bedlivě zapisovala.

9.10.2007 Dorazili jsme do Kathmandu

Prinasime Vam kratke info o prubehu cesty do Kathmandu

Cesta z Prahy do Rima byla bez problemu.

V Rime jsme bohuzel odstartovali smer Dhaka s 3hod zpozdenim. Do Dhaky jsme dorazili ve 13.30 mistniho casu {naseho 9h}. Zjistili jsme, ze diky dvoudenni stavce ceka na letadlo do Kathmandu  spolecne s nami vice jak 300 lidi. Po informaci , ze tento den do Kathm. nepoleti uz vubec nic, jsme byli nuceni jeden den zustat. Od let. spol. Biman jsme dostali hotel zdarma, jen visum 20USD jsme si museli zaplatit sami. Aspon jsme navstivili maly kousek Dhaky pri ceste autobusem do hotelu a byli jsme v ocekavani, zda vubec odletneme druhy den. Dnes dopoledne nas opet dovezli zpet na letiste, kde uz  na nas nastesti cekaly "bordyng pasy". Po vcerejsi 4 hodinove slozite diskusi s uredniky Biman jsme byli vcelku bez problemu a rychle odbaveni. Letadlo odstartovalo s mirnym zpozdenim, ale jiz v 15.15 mistniho casu {naseho 11h} jsme v poradku dosedli na "ranvej" v Kathmandu. Po vyrizeni veskerych formalit jsme s velkou radosti privitali i nase batohy. Jsme komplet :-}

Mistni taxi sluzbou jsme se dopravili do kancelare naseho kontaktu zde. Govinda nas jiz ocekaval a privital s nepalskou vrelosti.Dohodli jsme vse potrebne, jdeme si dat veceri a pripravit se na zitrejsi odlet do Lukly.

A&P

10.10. Stale jsme jeste v Kathmandu

Vstavame v 5.00, od hotelu odjizdime v 5.45 smerem na letiste s presvedcenim, ze dnes  v 7.15 odletime do Lukly.

Na letisti nas vsak cekalo nekolik neprijemnych zprav. V Lukle je spatne pocasi a pristat se podarilo jen prvnim letadlum.Dalsi nemilou zpravou, ktera nam zabrala 5 hodin uporneho vyjednavani, byla informace, ze nase letenky nejsou na zadnem ze seznamu letadel, ktera dnes odletaji do Lukly. Kdyz se nam konecne podarilo vyjednat, ze nas nalozi do predposledniho letadla, Lukla uplne uzavrela letiste.

Po sedmihodinovem cekani se vracime zpet do kancelare Govindy, ktery se nam snazi zamluvit let na zitrejsi rano.

Mame cas, tak vyrazime podivat se do "Pusapatinatu" (hinduistickeho komplexu). Prochazime si posvatna mista Hinduistu, mame moznost videt v realu spalovani mrtvol chudych Hinduistu, i tech bohatsich. V poklidu bliziciho se podvecera sledujeme rusny kolobeh modlitebnich procesu v mistnim chramu, do ktereho, bohuzel, turisti nemaji pristup. 

Od nekolika mistnich nepalcu si nechavame vypravet historii tohoto poutniho mista a pritom se seznamujeme se zajimavym jedenactiletym skolakem, jehoz  siroky rozhled vedomosti nas velice prekvapuje. Pro zajimavost znal aktualni kurz Kc vuci USD. Samozrejme nas seznamil nejenom s kurzy jednotlivych men, ale i s beznym zivotem nepalske rodiny.

S nadchazejicim vecerem se vracime rusnymi ulicemi Kathmandu do ctvrti Thamel, kde je i nas hotel. Pro nezasvecene, Thamel je ctvrt, ve ktere se soustreduji  hotely, ubytovny, restaurace a veskere sluzby pro trekare a expedice.

Pred malou chvili jsme si dali veceri v prave nepalske restauraci na okraji Thamelu. Ochutnali jsme Momo (plnene tasticky zeleninou) a zeleninovou polevku, podavane v tradicnim nepalskem koloritu (snad nebudeme potrebovat tolik toaletniho papiru).

Je prave 20.15 mistniho casu, my dopisujeme tuto zpravu a vyrazime se poradne vyspat na zitrejsi bitvu o misto v letadle do Lukly.

Zdravi Vas

A&P

11.10. Tak jeste v Kathmandu

Po vcerejsich neprijemnostech s odletem do Lukly jsme dnes 5.30 odjizdeli smer letiste v ocekavani, ze jiz dnes odletime. U prepazky Sita Air (jedna z mistnich aerolinek), jsme byli na druhe pozici. Od mistnich uredniku jsme se dozvedeli, ze jedno letadlo jiz odletelo. Na zacatek dobre povzbuzeni, ale vzapeti nam optimismus opet klesl, po informaci, ze v Lukle je opet spatne pocasi a letiste je uzavreno, ale ze se to muze behem par hodin zmenit. To uz zname ze vcerejska.

Nadseni se nam opet vyhouplo, kdyz pred 12 hodinou zacali urednici opet odbavovat a nas vzali jako prvni. Odevzdali jsme batohy, prosli prvni kontrolou a v odletove hale jsme spolecne s cca 200 lidmi, cekali na povel, ze pocasi se umoudrilo a poletime.

Ve 14 hodin mistni rozhlas zacal hlasit nazvy jednotlivych aerolinek, ze pro dnesek rusi lety do Lukly. Nase Sita a Yeti Air mezi nimi nebyly. Trekari zacali pomalu opoustet halu. S nadeji jsme jeste chvili cekali, ale po dotazu u mistnich uredniku, jsme to take zabalili. Dnes je Lukla opet na cely den zavrena.

Vymenili jsme "bordyng pasy"  zpet za letenky, zavolali Govindovi, aby hned zacal pracovat na rezervaci na zitrejsi lety (pokud nejake budou) a vyrazili zpet do Thamelu. Cestu uz zname natolik presne, ze bychom mohli delat taxikare mezi Thamelem a letistem.

Tak mame zase jedno necele odpoledne na mensi vylet. Vybirame si Opici chram (Swayambhunath), ktery se nachazi na nedalekem navrsi a je videt snad z celeho Kathmandu. Jak uz sam nazev napovida, vyznacuje se vyskytem vetsi volne se pohybujici populace opic, ktere se snazi sezrat, co se da. Z tohoto poutniho mista Budhistu a zaroven i Hinduistu  je krasny pohled na cele Kathmandu a upati Himalaji. Bohuzel opar a oblacnost nad horami nam to mirne kazi. Prochazime si misto, kde na Vas ze vsech koutu dycha tradice, uctivani a pokora k mistnimu bozstvu. Vsude vlaji praporky s mantrami (budhisticke motlitby), lide roztaceji motlitebni mlynky, zapaluji svicky, odevzdavaji obeti-dary a z vrcholu stupy se do daleka divaji obri oci Budhy.

Po prijemne prochazce vyrazime po par obchodech s mistnim zbozim a na doporuceni jednoho pruvodce, ktereho jsme poznali pri cekani na letisti, se zastavujeme opet v jedne z pravych nepalskych restauraci na okraji Thamelu.

Jeho informace, ze ji navstevuji prevazne nepalci, byla naprosto pravdivá. V plne restauraci, pod nazvem Small Star, do jejiz horni casti se chodi pres "kuchyn", jsme sedeli sami dva cizinci. Jidelni listek nas mile prekvapil. Ceny petinove oproti Thamelu a jidla opravdu nepalska. Vybirame tradicne Momo, nudlovou polevku a po Peti navsteve kuchyne - zavedli i ryzovou. Vse zavrsujeme mistnim Khumbu, coz je neco mezi kvasnicovym pivem a bilo-cervenym svarenym vinem, je to z plne nakvaseneho miletu (mistni obili) a kazdou chvili vam to prijdou zalit horkou vodou. Vcera jsme toaletak nepotrebovali, ale dnes to musi byt tutovka:-))

Je 20.05 dopisujeme mail, nakoupime neco k snidani v jedne z mistnich pekaren, opet zabalime a hajdy na kute, at jsme zitra rano pripraveni uz konecne odletet do Lukly.

Pozdravujeme vsechny

Namaste

A&P 

12. - 13.10. Kathmandu - Lukla - Phadking - Namche Bazar 3440 m.n.m.

V patek 12.10.Alesovi neni prilis dobre, ale jiz po treti mirime v brzkych rannich hodinach na letiste Domestic (vnitrostatni). Tentokrat jsou informace mistnich uredniku vice nez pesimisticke, do Lukly nepriletelo ani jedno letadlo, ale je mozne, ze pocasi se po 10h umoudri. Govinda jiz zacal vybavovat helikopteru, jelikoz v Lukle visi skupina, ktera zitra odleta do Cech. Tudiz mame nadeji, ze bychom mohli letet za poplatek 200USD na osobu. Cas na rozhodnuti mame do 11h. Kolem 9h vsak zacina Sita Air odbavovat a nas bere mezi prvnimi. Dle jejich informaci se pocasi v Lukle zacina zlepsovat. Po10h jdeme volat Govindovi, abychom zjistili aktualni info ohledne pocasi a helikoptery. Behem meho telefonatu nastava srumec. Pribiha Ales, ze letecke spolecnosti svolavaji pasazery k letadlum do Lukly. Urednik Sita Air nas jiz ocekava, prochazime posledni kontrolou a vstupujeme na letistni plochu, kde cekame, az se vrati prvni letadlo z Lukly. Prileta prvni a v zapeti i druhe letadlo. Nastupujeme do druheho letadla pro 16 pasazeru a 3 clennou posadku. Po kratke pauze kvuli zmatkum, ktere jsme vyvolali v domneni, ze nase batohy jsou v jinem letadle, startujeme smer Lukla (2840m).

Let je neco mezi horskou drahou a toboganem, protoze oblacnost je dosti vysoka a piloti se snazi trefovat mezi mraky. Po dvou prudkych zatackach doleva a doprava se pred nami objevuje prudky svah, v jehoz polovine se nachazi male letiste. Pristani bylo v celku hladke a behem kratke chvilky jiz kracime do lodze Paradise, kde je nasim kontaktem Didi (sefova). Je prave poledne, a protoze nas ceka asi 3h tura do Phakdingu, davame si polevku. Alesovi je cim dal hur, na zvraceni, boli ho leva mandle a cele telo. I presto, za destiveho pocasi, vyrazime smer Phakding (2665 m), cesta je sice rozbahnena, ale ne narocna. Stridave stoupa a klesa. Situace s Alesem se zhorsuje, dvakrat zvraci a do Phakdingu dorazime jiz zcela vycerpani. Kolem 15h jsme na miste, ubytovavame se v Shangri-la lodzii. Ales si jde rovnou lehnout, nasazuje antibiotika, aby byl zitra fit na namahavou cestu do Namche Bazar (3450 m).

V sobotu rano je Ales zeslably, snazi se do sebe dostat trochu jidla. Presto se rozhodujeme, ze vyrazime. Ja s 16kg na zadech a Ales s 19kg. Prvni polovina cesty je hodne podobna vcerejsku, jedeme uzkym udolim, jehoz strme steny jsou porostle mistni bujnou vegetaci. Nekolikrat prekracujeme prudkou reku Dudhkoshi po visutych mostech, zavesenenych na nekterych mistech az 50m nad hladinou. Po cca 2h prichazime do vesnice Monjo, kde platime vstup 1000 Rs/osoba do Sagarmatha National Park. Postupujeme dale a asi po pul hodine cesty si davame pod nejtezsim usekem odpocinek. Ceka nas 2 h namahavy vystup do Namche Bazar. Cesta prudce stoupa a klikati se v prudkem svahu. Mijime skupiny nalozenych yaku krizenych s kravami a spolecne s nekolika skupinami trekaru a nosicu, nesoucich na zadech tezke naklady, postupujeme krok za krokem k nasemu cili. Jsme jiz hodne vycerpani, zejmena Ales kvuli zdravotnim problemum a i nadmorska vyska zacina mirne pusobit. Ovsednenim namahaveho vystupu je, kdyz jeden z mijejicich konu do me strci a ja se behem mziku valim na zemi. Lezim na batohu a pripadam si jak chrobak, ktery se nemuze dostat na nohy. Nastesti to bylo na miste, kde byla cesta hodne siroka a vse dopadlo dobre.

Ve 14.30 dorazime do Namche Bazar, kde jsme mezi prvnimi a nekolik velkych skupin a trekaru nechavame za sebou. Ubytovavame se v Thawa lodzi. Alesovi je stale zle, zvracel, a tak po horke sprse (komfort) a polevce jedeme spat.

Dnes 14.10. mame naplanovan aklimatizacni den s lehkym vystupem cca o 300m vyse. Budeme se snazit dat se co nejvice dohromady, abychom byli schopni zitra pokracvovat v treku. Vzhledem k tomu, ze mame jiz 3 dny ztratu, rozhodujeme se zmenit trasu a jit nejdrive smer na Gokyo.

Vsechny Vas zdravime z Namche Bazar

P&A

info: 100Rs=33Kc

Pocasi: promenlive, dnes zatim sviti slunicko, ale mraky se honi.

15.10. Namche Bazaar - aklimatizace

Jako ve spravne volny den se probouzime v 5.50. Nikam vsak nespechame, do 8h se povalujeme. Mezi tim piseme zpravu z predchozich 2 dni, kterou se po vynikajici snidani snazime umistit na internet. Bohuzel se nam to nedari, po hodine a 640 Rs v pr..li to balime.

Pocasi dnes vypada naramne, krasne sviti slunicko. Vyrazime kousem nad horni uroven N.B., na vyhlidku. Je krasny vyhled a mame i trochu stesti, kdyz se nam alespon na chvilku zobrazuje nejkrasnejsi hora Sagarmatha parku - Ama Dablam (6814m).

Vyhrivame se na slunicku a prohlizime si udoli, kterym jsme minuleho dne stoupali do N.B.. Pohled je to zavratny, kdyz vidime, jaky "krpal" jsme vylezli. Udoli je hluboke, jako ostry nuz ho prorezava reka Dudkoshi. Strme svahy jsou pokryte smisenym lesem. Druhym smerem se otevira udoli smerem k Everestu. Je videt na nedalekem hrebeni vesnice Tenboche (3860m) a za nim na horizontu se nam ukazuje Ama Dablam (6814m), Amphu Gyabjen (5630m) a Nagartsang Peak (5083m). 

Po asi hodince prijemneho sluneni se vracime do Namche. Prochazime si mistni ulicky, ktere vsechny vychazi z jedne hlavni. Jsou plne obchudku s trekarskym zbozim, suvenyry a vecmi bezne potreby. Dokupujeme veci, ktere nam schazi - rukavice a toaletak. 

Opet se pokousime, tentokrat uspesne, umistit zpravu na web. K veceri si davama Nepalskou klasiku - Dal Bhat (cockova polevka s ryzi a k tomu zeleninovy mix) a jdeme brzo spat, protoze nas ceka dalsi namahava cast treku, cesta do Phortse Drengka (3680m), pres Mong La (4040m).

Ales ma jeste drobne potize, ale melo by to byt OK.

P&A

16.10. Namche Bazaar - Portse Drengka

Vstavame kolem pul sedme, abychom uz kolem 8h mohli vyrazit na dalsi cast treku, tentokrat do Phortse Drengka. Pocasi neni tak pekne jako vcera, je pod mrakem, ale na slapani idealni. Po kratkem stoupani nad Namche Bazaar vede cesta po vrstevnici ve vysce asi 3 600m. Spolecne s nami miri smer Kalapatar nebo Gokyo neskutecne davy trekaru, nosicu a karavan yaku/krav. Behem 2.5h vcelku prijemne cesty mame moznost videt chvilkama se v mracich zobrazujici Ama Dablam (6814m) a okolni zanezene vrcholky petitisicovek. V prave casti udoli je videt vesnice Tenboche, v leve pak ve strmem svahu Phortse a na vycnivajicim vybezku ve 4 000m malinka osada Mong La, kterou, kterou musime projit. Dochazime na rozcesti, odkud vedou cesty do Khumbu, Gokyo a na Kalapatar. Davame se tou nejprudsi-smer Gokyo. Priblizne za 1 3/4h se dostavame strmym stoupanim na hreben do Mong La. Je zde nekolik "Tea Housu" a mala stupa. Jen prochazime a davame se jeste strmejsim klesanim do Phortse Drengka. Sestupujeme asi 3/4h, kdyz opet prichazime na rozcesti u dvou malych lodzii. Horni cesta vede do Gokyo, my se vsak davame spodni, smerem k rece, kde se nachazi, na samem dne udoli, vetsi lodze "River Resort" Phortse (3676m). Zde dneska zustaneme na noc a zitra nas ceka 500m stoupani do vesnice Dole.

A&P

17.10. Phorte Drengka - Lhafarma

Je 6.30h, nechce se nam moc z vyhrateho spacaku, ale vstavame a jdeme si dat nasi oblibenou bramborovou polevku, cerny caj a salek "hot lemonu". Spolecne s nami snida i skupinka Francouzu, kteri razi opacnym smerem. V 8.15h vyrazime do vesnice Dole, ktera se nachazi o 600 vyskovych metru vyse.

Je vcelku pekne a po priblizne 1/2h stoupani vysvitlo slunicko. Cesta vede nadhernymi rododendrovymi haji, ktere zejmena na jare, kdyz kvetou, musi byt uchvatne. Stoupame levym ubocim strmeho svahu a mame krasny vyhled na okolni zasnezene vrcholky sestitisicovek (Thamserku West Central, Kang Tega West a East, Matan-phulan). Zobrazuji se i mensi 5000-ove vrcholy, jejichz jmena nejsou v mape. Po 2 1/2h stoupani prichazime do osady Dole, kde je nekolik dobre vypadajicich lodzii. Protoze jeste nekukali poledne a my jsme na tom vcelku dobre, rozhodujeme se pokracovat az do Lhafarmy (4235m). Podle mapy by zde mely byt  minimalne dve lodze. Nachazime jednu, ale slusnou. Pokoj je OK za 100Rs, jidelna standardni. K obedu si davame smazene brambory s "jacim" syrem a pravou serparskou polevku, v niz je vse od ryze, brambor, krup a zeleniny. Behem obeda dochazi skupina japonskych duchodcu, spolecne s nimi si merime tepovou frekvenci jejich pristrojem. Ja 80 a Peta 83. Jeste behem obeda nas opousti a vraci se zpet do vychoziho tabora v Dole. Vekovy prumer se razem z 82 snizil na pouhych 34 vcetne personalu :-). Jdeme se ohrat a "oposnout" do spacaku. Vstavame kolem 15.30h, venku zacina snehova boure. Premistujeme se do jidelny, kde jiz mistni Didi zapaluje kamna a dava mi susit me spodary, ktere mi zachranila ze snury pred vanici. Behem hodinky je v jidelne prijemne teplicko a nas ceka romanticky vecer ve dvou, s mistnim personalem, za svitu skomirajici zarovky a jemne kouricich kamen, jenz nam vhani slzy do oci.

Pocasi se umoudrilo, slunce jiz zmizelo za obzorem, objevuji se prvni hvezdy a my sedime nad talirem Dal Bhatu (ryze, cockova polevka a osmazene brambory se zeleninou) a vychutnavame si romantickou veceri. Uz nam zbyva jen maly zakusek v podobe slaneho popcornu a s 20-tou hodinou mirime do pytlu.

Dobrou noc

P&A

P.S. Dnesni strasti: Peta se opet valela na zemi, tentokrat bez nasledku. Ales pri suseni ponozek jednu pikantne spalil (snad bude jeste nositelna).

17.10. Lahafarma - Pangka

Dnesni rano je, na tuto rocni dobu, tak trochu neobvykle. Vsude je snih. Po vcerejsi snehove bource lezi na zemi 5 cm . Ze zacatku to vypada, ze taje, ale opak je pravdou. Teplomer ukazuje uvnitr lodze 4 stupne. Po klasicke snidani potato soup, ctyri salky black tea a jeden hot lemon, vyrazime smerem Machhermo (4325m).

Cesta je zasnezena a misty neprijemne ledova. Trochu nam to klouze a brzdi v tempu, ale postupujeme po vrstevnici a obcas vystoupame nejaky kopecek. Je chladno, vrcholky jsou v oblacich.

Priblizne v pulce cesty prichazi osada Luza, ktera jiz neni obydlena a ani lodze zde nefunguji. Pocasi se zacina umoudrovat a obcas probleskuje slunicko.

Pres mirnejsi kopec prichazime do Machherma, ktere se nachazi v malem udolicku na hranici lavinoveho svahu. Slunce uz nabira na sile a snih zacina rychle tat. Citime se vcelku dobre a proto se rozhodujeme pokracovat az do hodinu vzdalene vesnice Pangka, kde by mela byt lodze. Opravdu je, navic prazdna a tak zustavame jeste spolecne s dvojici Cechu, kteri dorazili chvilku po nas.

Je zrovna cas obeda, davame si cesnecku a bramboracku. Obloha je vymetena, slunicko krasne hreje a my relaxujeme pred lodzi. Nabirame nutne sily na zitrejsi den a pri tom porizujeme fotky okolnich, krasne zasnezenych vrcholku Arakamtse, Cholatse, Machhermo Peak, Kyaojoi a Kanchung Peak.

Po zapadu slunce a dobrem jidle, rozpravujeme se spolubydlicimi Cechy. Kolem osme nas prepada unava, jdeme si lehnout. Zitra nas ceka vystup do Gokya.

Dobrou noc

A&P

P.S. - Nase trimesicni vyroci svatby, jsme oslavili bolestmi hlavy, suchou ryzi, ctyrmi salky cerneho caje a na zaver jsme si slehli Ibalgin. Manzelstvi nam jenom vzkveta. 

18. 10. Pangka - Gokyo

Vyrazime vzhuru necelym 500 metrum prevyseni. Jsme jiz nad 4000m a tudiz je vse namahavejsi. Z Pangky zacina cesta mirnym klesanim, aby v zapeti zacala prudce stoupat uzkou prurvou, kterou zde vytvoril ledovec. Cesta vede po uzkem chodnicku v strme skale, jsou zde provizorne vytvorene schody. Stoupame priblizne 70m nad dravou rekou, ktera prameni v cele ledovce, kam mirime. Vystupujeme po 2h na jeho hranu a zobrazuje se nam prvni malinke jezirko z rady Gokyo. Je nadherne pocasi, slunicko pali, ale pofukuje chladny vetrik.

Postupujeme dale k druhemu jezeru, odkud se kochame pohledem na Cho oyo (8201m). Stoupani a vliv nadmorske vysky nas dosti vycerpava. Je to i diky zdravotnim problemum, ktere jsme meli v uvodu treku.

Asi po 1/2h chuze, skoro po rovine-po leve strane ledovce, prichazime do vesnicky Gokyo, ktera se nachazi u tretiho, vetsiho jezera. Je zde nekolik velmi peknych lodzi, s prekrasnym vyhledem na okolni fantastickou scenerii hor a jezera.

Davame si odpocinkove odpoledne, abychom byli pripraveni na zitrejsi brzky ranni vystup o 600 vyskovych metru na horu Gokyo Ri.

P.S. Dnes bez pikantnosti, nadmorska vyska nas tak vycerpala, ze jsme chcipli a nechce se nam nic psat. Takze po dobre veceri jdeme do pytlu.

Dobrou

A&P

19.10. Gokyo - Gokyo Ri - Dragnak (Tannang)

Zaspali jsme. Oproti puvodnimu planu vsatavame kolem 6h, kdy jsme puvodne planovali, ze vyrazime. Oba se necitime uplne dobre, Petu boli hlava. I pres to se rozhodujeme Gokyo Ri dnes zdolat.

Pocasi je nadherne, primo vrcholove. Od lodze sestupujeme k hladine jezera, odkud zacina prudke stoupani s prevysenim asi 600m. Z pocatku je chladno, ale postupne se do steny zacina opirat slunce a teplota stoupa. Odhazujeme svrsky a postupujeme smerem k vrcholu, ktery dosahujeme po 2h.

Mame stesti, a tak vidime ty nejvyssi vrcholky Himalaji (Cho you 8201m, Gyachungkhang 7952m, Mt.Everest 8850m, Lhotse 8501m, Makalu, Ama Dablam) a dalsi 6-7 tisicove vrcholy. Udelali jsme par snimku a nekolik zaberu a mastime zpet do Gokyo.

Moc se nam nechce, ale vypravujeme se kolem 12.30h do vesnice Dragnak. Kracime smerem k druhemu jezeru, kde priblizne 10min za nim odbocujeme doleva a smerujeme pres ledovec Ngozunba k nasemu cili.

Je to velmi zajimavy zazitek. Z prvu to vypada, jako kdyz se prechazi hromady kameni, sterku a pisku. V druhe polovine jiz se nam zobrazuji opravdu ledova jezera s odpadavajicimi kusy ledu. Prechod ledovce trva asi hodinu, a to i diky skupine, ktera jde pred nami. Cesta zde neni prilis dobre znacena, jen malymi chorteny.

Po 2h konci nase cesta v Dragnaku. Provadime klasicky po-trekovy ocistny ritual a po veceri jdeme kolem 19h do hajan. Rano nas ceka nejdelsi 6-ti hodinovy vystup do sedla Cho La s prevysenim 700m a naslednym asi 3 hodinovym sestupem do vesnice Dzonglha (4500m)

A&P

20.10. Dragnak - Cho La Pass - Dzonglha

Nechce se nam vstavat pri predstave, co nas dnes ceka. Puvodne jsme chteli vyrazit v 6h, ale na snidani se seslo mnoho trekaru a Didi (pani domaci) nestiha.

Vyrazime v 7h udolim smerem k sedlu Cho La. Cesta hned od zacatku stoupa. Udoli je situovane na SV a tudiz do neho nesviti ranni slunce. Teplota se pohybuje tesne nad nulou a potucek, ktery tudy proteka, je misty zamrzly.

Po 1/2h se dostavame na prvni "rovinku" odkud je jiz videt sedlo. Jsme nad hranici 5000m a Pete prestava byt dobre. Priblizne za dalsi hodinku, terenem nahoru a dolu, se dostavame pod samotne sedlo. Uz pri samotnem pohledu nas opousti optimismus. Navic Pete je jeste vice zle a pocasi se malicko zhorsuje. Ko vsemu jsou uz vsechny trekarske skupiny v sedle a zmizely nam z dohledu.

Prvni cast vystupu je velmi strma v kamenno-sutovem poli, kde jen stezi hledame cestu. Obcas mirne bloudime, coz na Petinych problemech moc neprida. Cesta zpet by byla komplikovana, nezbyva nez prejit.

Ve 2/3 vystupu se dostavame k hranici snehu a cesta je misty zledovatela. Postupujeme pomalu, prvni Peta a za ni ja a aniz by to vedela, tak v kritickych mistech ji jistim za popruhy batohu.

Nakonec se nam dari vystoupat do samotneho sedla (5368m) a i kdyz je jiz zatazeno a nevidime zasnezene vrcholky 7 a 8 tisicovek, jsme spokojeni. Po par minutach odpocinku se davame na sestup, abychom stihli jeste relativne dobre pocasi.

Prvni usek sestupu je velmi zajimavy, protoze clovek jde po horni casti ledovce. Obcas je videt zavata trhlina, ale cesta je vyslapana bezpecnymi misty. Ledovec neni dlouhy, a tak po asi 20 min se dostavame na skalnaty sestup. Zde je jiz cesta lepe znacena (na Nepal - neobvykle).

Strma stena, kterou mirime dolu neni dlouha, ale trochu namahavejsi. Dostavame se na spodni okraj, odkud jiz sestup neni narocny a postupne se meni na "rovinu".

Celkove po asi 7 hodinach dorazime do osady Dzonglha (4800m), ktera ma 2 lodze. Vybirame si novejsi. Utrmaceni, chvili sedime s nosicim, serpami a jednou tibetskou mniskou. Davame si veceri a jdeme brzo spat.

Zitra bychom radi sestoupili az do 4-5 hod vzdaleneho Orsho (4200m).

Dobrou A&P

P.S. Mame vynikajici cich, lodzi citime jiz 1 1/2h dopredu.

Peta se stava mistni atrakci, zejmena  vedle holohlave tibetske mnisky.

Az dorazime domu, vyhodime koberce, lino a nasazujeme si do obyvaku jemne strihane udusane drny. Velmi dobra podlahova kritina a tepelny izolant.

21.10. Dzonglha - Orsho

Dnes mame naplanovanou odpocinkovou trasu, a tudiz se nenutime do vstavani, vstavame tak klasicky v 6.30h. U mistnich serpu se ujistujeme, ze sesta do Periche a nasledne do Orsho vede podel Cholaste jezera a Chola ledovce, pres malou ricku. Jsme tak ujisteni, ze je bezproblemova.

Za slunicka a mrazu vyrazime na cestu. Sestup je prijemny, nenarocny a behem necele hodinky uz kracime podel jezera. Prichazime k ledovci a podel neho se dostavame do sirokeho koryta reky, ktera vyteka z  ledovce Khumbu. Preskakujeme po kamenech az k samotne ricce, ktera je v tomto obdobi desetinova. Bohuzel serpove pri predavani informaci opomeli, ze po dve noci snezilo a pres den talo, a tudiz ma ricka o neco vice vody nez obvykle.

Po 2 1/2h hledani moznosti prekrocit suchou nohou rozvodneny tok, unaveni si prodluzujeme podstatne cestu a stoupame az do osady Duglha, kde podle mapy je most. Prekracujeme reku a vracime se na uroven nasi puvodni cesty. V dali je videt nadherne Ama Dablam(6814m) a pod nim vesnicka Periche. V ni se ujistujeme, kudy mame jit do osady Orsho.

Kolem 15h dorazime na misto a nachazime sice jednu, ale kvalitni lodzi pod jmenem "Sunrice Guest House". V lodzi jsme sami, a tak nam mistni personal poskytuje velmi dobry servis. Jak jiz tradicne, susime zpocene veci u jedinych kamen (v jidelne). Po veceri, opet tradicne, jdeme na kute.

Je 19.45h mistniho casu a my Vam prejeme dobrou noc.

A&P

P.S. Po navratu domu vyhazujeme plynova kamna do sberu, kupujeme tradicni plechova s hornim plnicim otvorem a zaciname se sberem venkovniho trusu-psu, kocek, drobneho i vetsiho ptactva a ostatniho zvirectva. Je to ekologicke, ekonomicke a s vyssi vyhrevnosti. Na tuhe zimy doporucujeme kravi trus domaci produkce nebo yaci-z dovozu.

22.10. Orsho - Namche Bazaar

Probouzi nas cinkani yacich zvoncu, a tak nam nezbyva nez vstat, dat si snidani, zabalit a vyrazit do Namche Bazaar.

Pocasi je opet prijemne, slunicko krasne osvetluje Nuptse, Lhotse a  Ama Dablam. Po 1 1/2h sestupu prichazime do Pangboche. Cesta jiz klesla mezi zalesnena uboci, postupujeme dale podel reky do dalsi vesnice Tengboche. Cestou prekracujeme reku na levy breh a prochazime prijemnou vesnickou Dewoche.

Po 3h klesani i stoupani jsme v Tengboche, davame malou pauzu, prohlizime si mistni budhisticky klaster. Naposledy odsud vidime Mt. Everest. Po kratke pauze opet vyrazime prudkym sestupem k rece Dudh Koshi, kterou na samem dne udoli prekracujeme a opet stoupame az na rozcesti, odkud jsme smerovali na Gokyo.

Dale se cesta line po vrstevnici pres nekoli uboci az do Namche Bazaar.

Behem cesty se pocasi neprijemne zhorsovalo a do cile jsme dorazili po 7 h za mlhy a chladu. Davame teplou sprchu a vyrazime na veceri, kde potkavame dva kluky z Cech (od Michala ze skupiny), kteri maji stejnou cestu jako my.

Protoze v Himalajich se stmiva mezi 17-18h, uz ve 20h jdeme na kute.

Dobrou noc. A&P

P.S. Rada pro ty, co maji nohy do "X". Spete ve spacaku a mezi kolena si davejte fotoaparat v obalu. Fotak nezmrzne a vy mate nohy do "O" jak vysite.

23. - 24.10. Namche Bazaar

Volny den zahajujeme pranim ztvrdlych ponozek a ehm spodniho pradla. Nasledne podnikame kratky vylet do Syangboche (3800m) s cilem koupe reliefni mapy Sagarmatha parku. Bohuzel hotel, kde ji meli prodavat jsme, dle instrukci serpy, nenasli. Je tu, ale hezky vyhled na udoli a Namche.

Odpoledne venujeme mistnim obchodum se suvenyry a vybavenim, ale ve finale nic nekupujeme.

Bezny odpocinkovy den.

A&P

P.S. Exkurze do mistni "Germany" pekarny se vydarila. Shledli jsme vyrobu strudlu, chleba a plnenych "krosantu".  Vune byla tak silna, ze jsme si v prodejne zakoupili cerstvy, jeste teply satecek plneny cokoladou. Zabral naramne, po 2 dnech bez navstevy toalety velke, ji opet navstevujeme.

25.10. Namche Bazaar - Lukla

Dnesni rano jeste nevime zda pujdeme do Lukly nebo zustaneme v Namche B.. Cekame na telefonat od Didi, zda budeme moci odletet nasledujici den rano do Kathmandu. Pred 9 prichazi zprava, ze bude mozne druhy den odletet. Proto balime bagly a vyrazime spolecne s Vlastou a Honzou do Lukly.

Cesta je stejna jako z Lukly do Namche, ale obracene. Takze nejdrive klesame a pak stoupame.

Tentokrat Petu neporazi kun, ale krava. Po 8 hodinach koncime v Lukle v lodzi "Paradise" a mame diky naplnene kapacite, malou - utulnou komurku v mistnim sklepeni. Pokoj s udusanou hlinou v Dragnaku byl proti tomu naprosty luxus. Bohuzel se zde projevuje vetsi podnikatelsky syndrom majitelky, a tudiz vse co bylo v ostatnich lodzich velke, je zde podstatne mensi - zejmena strava. Mimo cen ty jsou vetsi.

Neprsi na nas, to je hlavni, jo a nefouka (aspon chvilkama:-)

A&P

P.S. Lukla je vesti vesnicka slozena prevazne z lodzi. Polozena ve svahu, rozdelena na dve poloviny lettistem. Joho draha je opravdu svazita. Letatla pristavaji do kopce a vzletaji jak rogalisti z kopce. Trocha adrenalinu - je to lepsi jak horska draha.

27.10. Navrat do Kathmandu

Vcerejsiho dne jsme pristali v Kathmandu. Sice na druhy pokus, ale podarilo se. Teď až do našeho odletu se budeme věnovat památkám, nákupům a Peťa masážemi:-)

2.11. Dhaka

Po hodine a cca 20 minutach jsme pristali ve vodou zalite Bangladesi. Je tu pekne teplicko a vlhko.

Dalsi let, tentokrat do Londyna, nam odleta v 1.15, trochu si tu pockame.

FOTOGRAFIE z treku

FOTOGRAFIE z Kathmandu a okolí

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář