Jdi na obsah Jdi na menu

Gokyo od Jirky a Jany - podzim 2013

27. 1. 2014

Gokyo Ri - Nepál 27.10.-18.11. 2013

Sli jsme (sami, bez pruvodce ci sherpy) trasu na Gokyo Ri (Lukla, Phakding, Namche, Phortse Tenga, Dole, Pangka, Gokyo) a zpet po druhe strane udoli do Phortse, s odbockou na Tengboche a pak kolem Namche (Sanasa, Khumjung, Thamo)

  

dsc_0267.jpg

 

Govinda:
- na emaily reaguje sporadicky
- nechce zadne platby dopredu
- sice tvrdi, ze ma letenky koupene, ale realne je kupuje, az vas uvidi. Nicmene to nevadi, letenky do Lukly sehnal i hned na dalsi den.
- na potvrzeni, zda na letisti bude cekat, sice nereagoval, ale na letisti jeho ridic skutecne byl (v dodavce jsme se potkali s dalsim ceskym parem - Ivou a Petrem). V cene Govindovych sluzeb byla doprava z i na letiste (smer Lukla druhy den).
Zaver - komunikace je s nim mozna horsi (takova indicka ;)), ale vse funguje. Vicemene je potreba jen na sehnani letenek (zbytek jde zaridit samostatne a dokonce primo na treku), ale nejaky kontakt v Nepalu se urcite hodi na reseni pripadnych problemu (napr. jsme u nej nechali kopie nasich pojisteni).

Ubytovani:
- v KTM jsme si zajistili hotel po internetu, $20 za dvouluzak (Happily Ever After Hostel, cisty, v zapadlejsi ulicce v klidne casti Thamelu, kousek od Govindy - ale v Thamelu je vsechno vlastne kousek ;))
- pri navratu do KTM si jiz muzete vybirat dle sve penezenky/touze po evropskych standardech, moznosti je spousta
- na treku jsou ceny vicemene vsude stejne, 200 Rs za dvouluzkovy pokoj (ve vetsine lodgi ani jina varianta neni). Obcas vyjimka (jako Phakding, International trekker's lodge - 50 Rs). Honosnejsi lodge ziskavaji penize spise na cene jidla (a caje) - a jist tam vicemene musite. Od Namche vyse jsou pokoje spise preklizkove kotce :), ale sluzbu splni, nekdy je v cene i prikryvka. Jediny zdroj tepla jsou kamna uprostred spolecenske mistnosti/jidelny. Zachod (turecky) je casto mimo budovu (plechovy pristavek). Vsude je pomerne cisto.

 

dsc_0353.jpg

 

Ceny:
- v onom obdobi byla koruna na tom jeste dobre (a indicka rupie, na kterou je nepalska navazane, oslabena), takze kurz vychazel na prijemnych 1:5.
- v Thamelu mely smenarny a banky kurz kolem 96.59 Rs za USD, Govinda nam smenil za 98.25, takze v tomto se taky vyplati.
- jidlo je v KTM skutecne levne, muzete si zajit i do 'drahych' turistickych restauraci a porad budete pod ceskymi cenami (s vyjimkou piva, ktere stoji jako cele jidlo). Nicmene dal od Thamelu dostanete jidlo prinejmensim stejne kvality (co se tyce palivosti, tak urcite lepsi), ale ceny podstatne nizsi - zkuste treba nekde tu zminenou Small Star a jejich spicy momo ci nejakou nepalsko-indickou jidelnu v okoli Durbar sq.
- mapy 250-450 Rs (ceny z KTM, moc se to na treku nemenilo)
- letenka KTM-Lukla $163
- TIMS $20 - bud muzete v kancelari v KTM (nebo vas tam nekdo od Govindy zavede) nebo to jde primo na treku (Monjo)
- povoleni do Sagarmatha NP 3000 R, take jde koupit v kancelari ci az na treku (Jorsale)
- balena voda 1l 80 Rs v Lukle, pak se to zveda, udajne v Gorak Shepu az na 350 Rs. My jsme vodu brali z prirodnich zdroju (reky, vodopady, jezera) nebo z kohoutku (kdyz v lodgi byl) .. a cistili Aquasterilem.
- v Namche se prodava snad vse, i parfemy ... ceny asi podle toho, jak dulezite pro cloveka dana vec muze byt ;) Priklady (co jsme tak zahledli): Snickers 70 Rs, plechovka piva 150, cola 0.5l 150 Rs, toaletak role 240 Rs, susenky 380 Rs, plynova kartuse mala/velka (230g/460g?) 650/1350g
- ceny jidla podobne minulemu clanku. Preferovali jsme spise male rodinne lodge, tam ceny i na Gokyo byly stejne jako v Namche, tj. 250 - 600 Rs. Obcas vas prekvapi nepomer, ze cena za cinskou polivku (tzv. rara soup) je stejna ci jen o malo nizsi nez za neco, co skutecne museji uvarit (a je vydatnejsi). Navic vyhody dal bhatu jsou obecne zname :) Ceny za konvice caje jsou pomerne objemu, mnozstevni ceny necekejte :), small pot je pro dva akorat.(kolem 300 Rs, honosnejsi lodge i za 600 Rs).

 

dsc_0674.jpg


Vybaveni
- trekove hulky jsme jedny s sebou meli, ale vubec nevyuzili. Na rozbahnene tereny ci prechod sedel se vsak muzou hodit.
- spacak neni nutne mit nejaky extra (treba peri), sam jsem mel lehky (mene nez kilo) z dutych vlaken a nemel jsem problem. Holt se vic oblecete nebo pouzijete prikryvku. Nicmene neznejsi polovicky neco spolehlivejsiho asi oceni. Potkali jsme Cechy, kteri zazili v Lobuche v noci -26 venku, -8 v pokoji. Na Gokyo to asi bylo podobne (nemerili jsme), ale do lodge nefouka, takze to neni zas takovy problem.
- rozhodne nezapomente na krem na opalovani (da se dokoupit i po ceste), nahore to fakt docela sviti (takze i slunecni bryle uzijete)
- kvalitni boty jsou samozrejmosti, Gokyo bylo cele pod snehem, tak v teniskach daleko nedojdete
- pouzivali jsme plynovy varic (na rano, kdy jsme si udelali kasi a caj) - trochu tim usetrite (nam slo o usetreni casu, kdyz bylo v lodgi hodne lidi a chteli jsme rano vyrazit bez prodlev)

Let do Lukly a zpet
- urcite doporucuji mit zpatecni letenku vyrizenu uz pri letu do Lukly, napr. pres Govindu.
- smerem tam se 3 dny neletalo, takze pak byl na letisti (spise je to takove male nadrazi s par budkami) docela chaos - dulezite je ziskat nejake cislo (coz bude cislo stranky seznamu, na ktere je vas jmeno vytisteno - a obavam se, ze zpusob razeni nikdo nezna ;)), az pak vas odbavi. Podle informaci od ostatnich - to, ze mate letenku, jeste neznamena, ze odletite, muzou vas vratit i z busu do letadla, z letadla na plose i ve vzduchu. My jsme meli stesti a odleteli jen o 3 hodiny nez bylo planovano, ale skutecne to pro jine bylo pozdeji o 3 dny ...
- smerem zpet se pry neletalo 4 dny :), takze jsme chteli letaciho okna vyuzit a sebehli jsme do Lukly drive. Hned jsme se sli zeptat, jestli nas nevezmou, coz nebyl problem, a hned jsme odleteli (o 2 dny drive nez jsme meli letenku)
- pristavaci draha je zajimava :), nic hrozneho to neni, budete mit zazitek (jak casto jste zazili, ze letadlo se rozjizdi s kopce?), ktery pak muzete pratelum zprostredkovat treba dokumentem o nejnebezpecnejsich letistich sveta (nedavno vysilala CT2 a jde dohledat na youtube)

 

 

dsc_0832.jpg

 

Tipy
- v KTM si nezapomente zdarma prodlouzit vstupenku (vystavit pass) na Durbar sq.
- vsechny hlavni chramy stoji za videni - opici Swayambhunath, obrovsky Bouddhanath, Pashupatinath se svou zajimavou obradni atmosferou...
- po KTM chodte pesky, na vzdalenejsi mista pouzijte klidne taxiky, ale smlouvat, smlouvat, smlouvat :) I mistni museji, tak to berte jako zabavu a nezvysujte umele inflaci :)

Zaver: Trasu velmi doporucuji, prumerny cesky turista ji zvladne v pohode bez pruvodce (neni ani kam zabloudit) a sherpu. Smerem na Gokyo se jen musite krotit, nebot nastoupat se da velmi rychle, tak si vemte neco na cteni na delsi vecery :) Kvuli pocasi bych stejne doporucil hlavni sezonu (jedete na hory neco tam videt, ne? ;)), nam pocasi vyslo luxusne. A diky tomu, ze jsme nezvolili hlavni trasu na Everest BC, tak jsme moc lidi nepotkavali (meli jsme srovnani, kdyz jsme se na ni napojili v Tengboche). Take se obavam, ze na hlavni trase se az moc vse prizpusobuje turistum, takze se duch mista ponekud vytraci. Navic lide, co sli trek na BC a pak presli na Gokyo tvrdili, ze Gokyo je to nejhezci, co na cele trase videli.
Takze doufam, ze na ceske vlajce v lodgi v Phakding bude podpisu pribyvat :)

Alesi, diky za web a cenne info ..

Jirka & Jana

 

  

dsc_0466.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Omluva

(Jirka, 7. 12. 2014 20:36)

Omlouvam se, trochu jsem cestoval, tak jsem sem nezasel a nejsme s Alesem domluveni na predavani vzkazu :)
Je to tedy uz pozde, ale treba se to jeste nekomu bude hodit:
Lukla-Lukla to bylo 14 dni, ale vcetne jednoho dne v Namche (aklimatizacni vylet k hotelu :)), dvou pobytovych dni v Gokyo (vylez na svitani na Gokyo Ri, vylety okolo vesnice k jezerum), odbocky do Tengboche, jednodenni pobytovky v Khumjung (no kdo by nechtel videt skalp Yettiho :)) Takze minimum vidim jako 10 dnu (kdyz nahoru pujdete jako my uvedomele pomalu kvuli maximalnimu doporucovanemu prevyseni; dolu jsme to same pak sebehli za dva dny). Na druhou stranu je fakt skoda v nekterych mistech nezustat a nepodivat se po okoli. A samozrejme plus rezerva na lety do Lukly.
Ad vstupenka - kdyz si ji zakoupite, mate pravo dostat neco jako ID, abyste nemuseli platit dalsi dny znova (samozrejme nemusite pres namesti chodit znova, ale verte, ze se vam tam bude libit :))
Pro pripadne dalsi zajemce/dotazy .. jsim(at)centrum.cz

dotaz na trek

(Bára, 1. 3. 2014 22:07)

Ahoj, mohla bych se prosím zeptat, chystáme se do Nepálu letos na podzim, ale jsme bohužel velmi omezeni časem. Hledáme vhodný trek, cca týdenní a Váš trek mě velice zaujal. Bylo by zvládnutelné absolvovat tuto Vaši trasu za cca 10 dní ( z Lukly do Lukly) ? Ještě jsem četla vzkaz viz. níže od Lenky. Leni, myslíš, že by bylo reálné se s tebou po náveratu z Nepálu spojit a poskytnot mi nějaké info o tom, jak se Vám vydařila cesta? Byla bych moc ráda! Děkuji za informace a rady, Bára

Re: dotaz na trek

(Lenka, 6. 3. 2014 9:59)

Ahoj Báro, ráda ti poskytnu po návratu informace . Napiš mi prosím na email c05@seznam.cz svůj kontakt. Lenka

Re: dotaz na trek

(Pavel, 26. 8. 2014 21:06)

My šli trek v dubnu 2014 přes Cho-la pass a z Namche do Namche nám to trvalo 10 dní )pohoda. Z Lukly do Lukly je tedy asi minimální doba 12 dní.

Dotaz

(Lenka, 26. 2. 2014 12:21)

Prosím o info jak dlouho jste trek šli myšleno z Lukly do Lukly. Dále co znamená ...v KTM si nezapomente zdarma prodlouzit vstupenku (vystavit pass) na Durbar sq......???.
Jedeme do stejné oblasti v březnu, děkuji za informace